Ghí a hosszú élet titka

A ghí-t úgy ismerjük, mint azt az eszenciát, ami képes kitolni az emberi élet határát. Képes, mert ellentétes tulajdonságai révén (telt, lassú, olajos, folyékony, sűrű, puha) képes lecsendesíteni a vata dosha száraz, durva, nyers jellemvonásait. A Vata ezen tulajdonságainak növekedése egyet jelent az öregedéssel. A ghí, nagyon biztos és nagyon egyenletes módon lassítja az öregedési folyamatot, és egyensúlyt teremt minden élőben. Nagyon jó minőségű, olajos, kenhető, lágy és tápláló, mely bársonyossá és dallamossá teszi a hangot. Megnöveli a Kaphát a szervezetben és csökkenti a Pitta és vata befolyását. Az ayurvéda a ghít, vagyis a tisztított vajat, az olajos ételek non plus ultrájaként tartja számon, ugyanis rendelkezik a vaj gyógyító jótéteményeivel a káros anyagok (telített zsírsav, tejszárazanyag) jelenléte nélkül. A Susruta Samhita, az ayurvédikus gyógyászat egyik klasszikus könyve is foglalkozik a ghí teljes szervezetre gyakorolt jótékony hatásaival és alapvető gyógyírként javasolja a pitta dósa jellegzetes megbetegedéseire, például a gyulladásokra.

A pancsakarma kezelések alatt, a ghí-t a szemre használják. A kezelés neve Netra Basti, ekkor egy különleges tésztából készült gátat emelnek a szem köré, mely nem engedi kifolyni a lassan belecsurgatott, langyos ghít. A páciens bátran kinyithatja a szemét, hogy a ghí belefolyjon, s kitisztítsa, megnyugtassa azt. A kezelés után a szeretet és a melegség puha, áttetsző függönyén át látjuk a világot. A Ghí édes ízű, hűvös energia, fiatalító, jó hatással van a szemre és a látásra, segíti az emésztést, javítja a memóriát és az állóképességet, növeli az intellektust, elősegíti a hosszú élettartamot. Afrodiziákum, mely védi a szervezetet a különböző betegségek ellen. (Bhavaprakasha 6.18.1)

Semmilyen más anyagot nem használnak olyan széles körben az ayurvedikus gyógyászatban, mint a ghít. A ghít úgy is emlegetik, mint a legmegfelelőbb anyagot a test méregtelenítéséhez (Pancsakarma). Ennek egyik oka az, hogy a ghí a leghatékonyabb orvosság azokra a betegségekre, melyek a Pitta és a Vata dosa növekedésével súlyosbodnak. A ghí enyhíti a Pitta doshát a hideg, édes tulajdonságával és lágyságával enyhíti a Vata befolyását. Ezért a ghí nagyon ajánlott ősszel, amikor a Pitta, amúgy is meleg természete súlyosbodhat. De a ghí sokkal több annál, mint hogy csak a doshákat egyensúlyba tartsa. Ez a cikk feltárja a ghí szerepét úgy az ayurvedikus gyógynövények alkalmazásában, mint a belsőleg való gyógyítás képességét, mely nem található meg más zsírokban.

 

A ghí ideális masszázshoz és méregtelenítéshez

Egyedülálló aspektusa az ayurvedanak, hogy nagy mennyiségű olajos anyagokat használ a kezelésekhez. Bárki, aki már volt ayurvédikus masszázson Indiában tapasztalta ezt! Külső masszázshoz szezámolajat vagy ghít használnak, mely kiegyensúlyozza a Vata doshát, az által, hogy ellensúlyozza annak durva, nyers tulajdonságait. Olajos masszázsként nagyon hatékony lehet a Vata problémákra, mint amilyen az osteoarthritis, a stressz, az álmatlanság, vagy a bénulás. Azonban a ghít gyakrabban használják, belsőleg, mint külsőleg. A ayurvedikus méregtelenítéskor (Panchakarma) növekvő adag ghít kap minden reggel a páciens, hogy felkészítse a szervezetét. Valamint a betegek naponta kapnak olajos masszázst, mely kihozza a toxinokat a zsírszövetből, majd ezt követi a gőz terápia, hogy a toxinok a felszínre kerüljenek, s onnan könnyen el lehet távolítani őket. Néhány nap múlva pedig, a test megtisztulására irányuló terápiák, mint a hányás (gyógyhányás), hashajtás, beöntés, az orr és arcüreg tisztító terápia befejeződnek. 

Maharishi Ayurveda kutatások kimutatták, hogy a pancsakarma jelentősen csökkenti a 14 fontos, zsírban oldódó mérgező és rákkeltő vegyi anyagok mennyiségét. Ezek egyébként hosszú ideig a szervezetben maradnak, mivel a test általában csak a vízben oldódó vegyszereket választja ki. A napi adag ghí képes feloldani a zsírban oldódó méreganyagokat , bevinni őket a tápcsatornába, majd onnan eltávolítani a különböző tisztítási eljárásokkal. Az egyre inkább szennyezett a külső és belső környezet, megtisztításának, a káros zsíroldékony vegyi anyagok eltávolításának egyedülálló módja az Ayurveda.

 

A ghí a legtöbb ayurdedikus készítmény alapanyag

A ghí egy zsíros, kövér, kenhető anyag, a tökéletesség maga, mivel ereje abban áll, hogy képes elnyelni, magába olvasztani más anyagok tulajdonságait... mi több jelentős mértékben növeli a potenciát és fejleszt egyéb más tulajdonságokat is.” (Charaka Su trasthana 13/13).

Ghít széles körben használják az orvosi készítményekhez, köszönhetően annak a szokatlan képességének, hogy magába tudja olvasztani – anélkül, hogy elveszíteni saját tulajdonságait -, azoknak a gyógynövényeknek a hatásait, melyekkel keverve van. Például, ha a ghít keverjük száraz, melegített gyógynövénnyel, akkor sem veszti el saját olajos, hideg természetét. Az ayurveda azt tartja, hogy a méz a legjobb ebben a tekintetben, ez azzal magyarázható, hogy különböző fajú növényekből készül, amelyek mindegyike eltérő tulajdonságokkal bír. Azonban az Ayurveda úgy tekint a mézre, mint egy élő anyagra, melyet nem szabad melegíteni, mert a fermentjei úgy viselkednek, mint a méreg a szervezetben (Charaka Sutrasthana 27/248). 

Mivel a legtöbb ayurvedikus készítmény melegítést igényel az előkészületek alatt, a ghí ezért jobban kedvelt.  Azonban ghí nem pusztán semleges "tölteléke" a készítmények. Saját terápiás hatáskörében dolgozik, hogy segítse a beteg gyógyulását, valamint növeli a hatását más gyógynövényeknek. Például a ghí a hatása, hogy növeli a emésztő tűzet, az (agnit) lehetővé téve ezzel más gyógynövények könnyebb felszívódását. Még lényegesebb, hogy a csökkent emésztés is oka lehet, a tüneteknek és része a patogenezisnek, számos krónikus degeneratív betegségnek. A ghí felbecsülhetetlen értékű, mert nem csak növeli az emésztési kapacitást, de ezzel egy időben táplálja a legyengült testet is. Ez különösen igaz, akkor, ha a ghít tejjel adják. A ghí képes hozzátenni több gyógyító energiát más gyógyszerekhez is.

 
 

A ghí a megújulás és a nemi vágyat nővelő terápia

“Az a személy, akik ghít és tejet iszik, azt nem gyötri félelem, komplexusok és betegség, az mindennap áldoz a szerelem oltárán, fiatalos és határozott marad és szexuálisan életerős marad a nőkkel. (Charaka Chikitsasthana 2/20.)

Az ayurveda híres a fiatalító kezelésekről is. A ghee és a tej kombinációja az egyik legjobb fiatalító tonik, ami növeli a test életerejét, az ojast (létfontosságú életesszencia). Az “ojas” ayurvedikus fogalma kiterjed minden az életet érintő aspektusra, pl. a degeneráció és a természetes immunitás megelőzésére is. Az eszencia - úgy véljük -, hogy a test szöveteiben található, és nélküle meghalunk. Az olyan szindrómák mint pl az ADS, folyamatosan gyengítik a szervezet életerővel való ellátását. A ghí fizikailag abban hasonlít az ojashoz, hogy fehéres, sárgás színű, olyan íze van mint a méznek és olyan illata, mint a sült rizsnek. (Charaka Sutrasthana 17).

Az ayurvedikus koncepció segít megmagyarázni, miért növeli a ghí az ojast. A tej és ghí együttes fogyasztásától való idegenkedés szerepel a magzati és a terhességi alultápláltság vezető okai között. Pedig, ha a phala ghít, összekeverjük gyógyító hatású gyümölcsökkel, akkor ez a terhes nők számára elengedhetetlen, lévén erősíti a méhet, és táplálja a magzatot. A ghí és a gyógynövény készítmények együttesen hatnak az ojasra, amely nélkül nincs élet. Amellett, hogy a ghí hasonlít az ojasra, hasonlít a nemi folyadékokhoz is (az ayurvedában ezt shukra néven ismerjük). A fentiek miatt a ghít széles körben használják ayurvedikus afrodiziákumként! Például Dr. Vasant Land A házi gyógyászat című könyvében pénisz masszázst javasol Shatavari ghí vagy Bala ghível az alacsony libidó növelésére. A hölgyek is masszírozhatják a szeméremcsontot a ghí egy formájával, hogy a reproduktív szövetek megerősödjenek.

 

A ghí, mint az elme megfiatalítója

A ghí, amellett, hogy megújítja a testet, az ayurvedában úgy tartják, hogy egy különleges erősítő anyag az elme számára. Olyan kulcsfontosságú összetevőkkel, mint az édes íz, mely táplálja az idegszövetet és az agyat. A Brahmi ghí előírt az ötödik hónapban lévő kismamáknak, mivel ez segíti a magzat mentális fejlődését. Mind a Brahmi mind a sima ghí segíti az intellektus és a tudat fejlődését. Az újszülöttet is mézzel és ghível kell táplálni, ami ösztönzi az intellektust és az ojast. Túl azon, hogy támogatja az elme egészségét, a ghít előírják a szorongásra, depresszióra, demenciára, őrületre, epilepsziára és egyéb a tudatot érintő betegségekre. Ha a ghí egy évnél régebbi különösen jó az elme gyógyítására. Jobban melegíthető és keserűbb, ami képessé teszi arra, hogy megszüntesse a blokádokat az elme finom csatornáiban. Az ősi India ayurvedikus mesterei hisznek abban, hogy a régi ghí képes regenerálni az agysejteket. Ez egy olyan terület, ahol érdemes további vizsgálatokat végezni, tekintve az Alzheimer kórban szenvedők napjainkban egyre növekvő számát. A Panchagavya ghí is pont olyan hasznos, mint a régi ghí. Ez rettenetesen büdös, de nagyon erős és hatásos gyógyszer.
 

A ghí nagyon hasznos a sérülések gyógyításában

A ghí regeneratív tulajdonságai szintén nagyon hasznosak sérülések esetén, valamint támogatja az egészséges sejtek növekedését is. A ghí sebgyógyítási képessége klinikailag is bizonyított. (Prasad and Dorle, 2006). Ghee készítmények, melyek méhviaszt, mézet és gyógynövényeket is tartalmaznak, nagyon hatásos gyógymódnak bizonyulnak minden fokú égési sérülésekre. A Shatadhouta ghít úgy ismerjük mint a leghatékonyabb ellenszerét a ruha égésével vagy a forrázással keletkezett sérülésnek. Ez a ghí lágyabb és hűvösebb, mint a normál ghí köszönhetően annak, hogy százszor át lett vízben mosva. A Sahastradhouta ghí még hűvösebb, hiszen 1000-szer lett átmosva, de ez nagyon időigényes, s emiatt nagyon drága is. A ghí képes lecsendesíteni még azt a lángoló természetet is, melyet a Pitta működése még súlyosbít is.
 
 
 

A ghí nagyon előnyös a szem számára

A ghí nagyon hatékony a szem számára segíti a szemizom, a szemhéj és a könny képző funkcióit Kimutatták, hogy a Mahá Triphala ghí külsőleg és belsőleg is használva, jelentős szerepet játszik a szem különböző rendellenességeinek, mint pl. a glaukoma kezelésében. A belső és külső használatra Mahá Triphala ghí már kimutatták, hogy jelentős szerepet játszanak a kezelés a szem rendellenességek, mint például a glaukóma. Ez a recept ghíből, tejből és tizenhárom gyógynövényből készül, túlnyomórészt édes ízű, hűvös és nagyon hasznos a szem számára. Dr. Vasand Land azt javasolja, hogy esténként lefekvéskor cseppentsünk mindkét szemünkbe egy-egy csepp langyos ghít. Ez nem csak nyugtatja, de erősíti is a szemet, illetve növeli a látás erősségét a jóga szemgyakorlatok alatt. A ghí széles körben elterjedt az ayurvedikus gyógyászatban köszönhetően az emésztésre és a felszívódásra gyakorolt jótékony hatásának valamint a hozzá adható gyógynövényeknek, s a ghí saját gyógyító hatásának. Amikor az emésztés kapacitása (agni) és az életenergia (ojas) gyengül, a doshák egyensúlytalansága okozhat betegséget. A ghí hatása az agnira és az ojasra minden ayurvedikus belgyógyászat középpontja. Ghee is táplálja és regenerálja a testet és az elmét, valamint javítja a kezelések általános minőségét. Végül gyakorlati szinten a ghí gazdag antioxidiánsokban és hosszú ideig megőrzi frissességét, minőségét.