+36 84 330 754
Tegye fel kérdését
05 Jan 2017

Hogyan őrizzük meg égészségünket télen?

Ezért a Kapha-típusú embereknek úgy kell életüket alakítaniuk, hogy ne boruljon fel szervezetük egyensúlya. A nedvesség, a szél és a hideg a Vata típusú embereknél is diszharmóniát okozhat.

Az ismert ayurvédikus tanító, Vaszant Lad az „Ayurvéda otthonra” című könyvében a következő tanácsokat adja a téli időszakra:

• Ne keljünk korán! A korai kelés csupán nyáron és ősszel javasolt. Amennyiben mégis korán kell kelnünk, próbáljunk meg azt hét órakor.

• Miután fogat és nyelvet mostunk, végezzünk néhány „Napüdvözlő” jóga-gyakorlatot. Téli időszakban a kézen- és fejenállás, valamint a Hal, Szöcske, Csónak, Hagyma, Oroszlán, Teve pózok nagyon jó hatással vannak szervezetünkre. Ezek a gyakorlatok segítenek, hogy mellkasunkat mélyen teleszívjuk levegővel (térfogat tágítás), frissítik a torok vérkeringését, tisztítják az orrüreget és a garatot.
• Ezek után végezzünk néhány légzőgyakorlatot. A „tűz” belélegzése megtisztítja a Kaphát. Majd végezzünk belégzést a bal orrlyukunkon, ami felmelegíti a belélegzett levegőt és javítja a vérkeringést.
• Hogy a tél ritmusához alkalmazkodjunk, az erősödő Kapha mellett ne siessünk. A légzőgyakorlatokat követően végezzük néhány perces meditációt, vagy imádkozzunk.
• A meditáció után kenjük be a testet kis mennyiségű meleg szezámolajjal, majd forró vízzel zuhanyozzunk le. A szezámolaj melegítő hatású, minden típusra nagyon jó hatással van.
• Ebben az időszakban reggelire ajánljuk a zab- illetve kukorica kását, az árpalevest, a főtt rizspelyhet. Reggeli után egy órával fogyasszunk gyógynövényekből készült teát (fél teáskanál szárított gyömbér, fél teáskanál szegfűszeg). A gyógynövényeket öntsük le egy csésze forró vízzel, forraljuk öt percig, szűrjük le és fogyasszuk el! Ez a forró ital felmelegít, erősíti a Pitát, javítja a vérkeringést és segít a szervezetnek a nyák ürítésében. Amennyiben Ön valamilyen Pita-típusú betegségben szenved (például valamilyen fekély), ne igyon ilyen teát!
• Ebédre olyan ételt válasszunk, ami a Kaphá-t erősíti. Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, sűrű leves, párolt zöldségek – ghiben gazdagon a legmegfelelőbbek.
• Jó hír a húst kedvelőknek. Az évnek ebben a szakaszában lehet húst fogyasztani! Részesítsük előnyben a pulyka és csirkehúst.
• Télen a napközbeni alvás nem javasolt, mert felerősíti a Kaphá-t, lelassítja az anyagcserét, és nehezíti az emésztést.
• Ebben az időszakban ajánlott kis mennyiségű (50-100ml) vörösbor fogyasztása – az emésztés és vérkeringés javítására.
• Viseljünk élénk színű ruhákat (pirosat, narancssárgát)
• Amikor anya azt mondja: Vedd fel a sapkád! – igaza van. A testmeleg 66 százaléka a fejbőrön keresztül távozik.
• A nap végén kenjük be talpunkat és fejbőrünket szezámolajjal!
• A Kapha-Pita típusú embereknek felső légúti megbetegedések, influenza, megfázás, köhögés, esetén ajánljuk a panchakarma-kezelést, melyet tapasztalt orvosaink közreműködésével vehető igénybe klinikánkon. Ez a kezelés segít az egészség megőrzésében, és védettséget nyújt a szezonális fertőzésekkel, vírusokkal szemben.

Jó egészséget kívánunk!

Dr. Szkopincev Dmitrij Ivanovics

Save

Save