A gyógyító táplálkozás

A gyógyító táplálkozás

 

28 éve biztosítunk gyógyító táplálkozást a betegeknek. Bevezettük a makrobiotikus táplálkozást, George Osawa ételeinek doktrínáját, a szétválasztó étrendet és egy európai étrendet a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok és a vitaminok kiszámításával. Ez a folyamat évekbe tellett, de az Ayurvéda közelebb hozott minket ahhoz, hogy megértsük, mi a személyre szabott éttrend.

Az alapelve az, hogy mindenkinek megvan a saját típusa, amiben változások történhetnek akár az évszakoktól, a széltől, betegségtől stb. függően. Ennek fényében kezdtük el az ayurvédikus ételek készítését betegeink számára, de az idő múlásával szemléletet váltottunk, mivel a kezelés végén az emberek általában nem folytatják egy ilyen diétát. Ezért kénytelenek voltunk olyan menüt dolgozzunk ki, amelynek választéka kielégíti egy átlagos szervezet igényeit.

Nyilvánvaló, ha valaki „cukros”, laktóz- vagy glutén intoleranciája van, akkor a testben negatív reakciókat okozó termékeket kizárjuk az étrendből. De ha egy személynek nincs különösebben szüksége a szigorú étrendre, vegetáriánus ételeket készítünk, amelyek kielégítik a szervezet igényeit. Nagy öröm, ha olyan szakácsok dolgoznak nálunk, akik megosztják a védikus konyha alapelveit, amellett, hogy az alkalmazkodik európai. kritériumokhoz. Az Ayurvéda nagy jelentőséget tulajdonít a minőségnek és frissességnek, a szakács érzéseinek, érzelmeinek, valamint a szemet gyönyörködtető tálalásnak.

  1. Az elsődleges folyamat serpenyőben történik. Olyan speciális fűszer-keverékeket, masalát készítünk, amelyek a ételeket könnyen emészthetővé teszik.
  2. Tilos a hús, az állati zsírok, az alkohol és a kávé. Egészséges ételeink: gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, halak (mérsékelten), gyógyteák és mártások, amelyek elősegítik az emésztést, a táplálék felszívódását és a bélmozgást.
  3. Az ételnek nagyon könnyűnek kell lennie: a beteg ember energiájának egy részét már betegségre „elpazarolta”, emésztése általában gyenge, tehát az ételnek könnyen emészthetőnek kell lennie.

Pácienseink fogyás céljából is jönnek hozzánk. Nem számoljuk a kalóriát, mert tudjuk, hogy a túlsúly anyagcserezavar. Ezért kidolgoztunk egy speciális étrendet, amely megkönnyíti és serkenti az anyagcserét, és ilyen módon az ember lefogy. Ez semmiképpen sem éhezés!

A klinikán adott adagok még a fogyókúrázók számára is elég nagyok (és valójában az összes betegünk súlya csökken). Ez lehetővé teszi, hogy elkerüljék a korábbi életmódhoz történő erőteljes átmenetet, és továbbra is be tudják tartani az egészséges táplálkozást.

Számos ismeretterjesztő projektet folytatunk a táplálkozással kapcsolatban: kulináris mesterkurzusokat, előadásokat tartunk az ayurvédikus konyha alapjairól, valamint kiadtunk egy recept könyvet.

A kezelési folyamat végén minden betegünknek ayurvédikus étrendet adunk, mellékelve az egészséges, semleges és káros élelmiszerek listáját.

Az alapelve az, hogy mindenkinek megvan a saját típusa, amiben változások történhetnek akár az évszakoktól, a széltől, betegségtől stb. függően. Ennek fényében kezdtük el az ayurvédikus ételek készítését betegeink számára, de az idő múlásával szemléletet váltottunk, mivel a kezelés végén az emberek általában nem folytatják egy ilyen diétát. Ezért kénytelenek voltunk olyan menüt dolgozzunk ki, amelynek választéka kielégíti egy átlagos szervezet igényeit.

Nyilvánvaló, ha valaki „cukros”, laktóz- vagy glutén intoleranciája van, akkor a testben negatív reakciókat okozó termékeket kizárjuk az étrendből. De ha egy személynek nincs különösebben szüksége a szigorú étrendre, vegetáriánus ételeket készítünk, amelyek kielégítik a szervezet igényeit. Nagy öröm, ha olyan szakácsok dolgoznak nálunk, akik megosztják a védikus konyha alapelveit, amellett, hogy az alkalmazkodik európai. kritériumokhoz. Az Ayurvéda nagy jelentőséget tulajdonít a minőségnek és frissességnek, a szakács érzéseinek, érzelmeinek, valamint a szemet gyönyörködtető tálalásnak.

  1. Az elsődleges folyamat serpenyőben történik. Olyan speciális fűszer-keverékeket, masalát készítünk, amelyek a ételeket könnyen emészthetővé teszik.
  2. Tilos a hús, az állati zsírok, az alkohol és a kávé. Egészséges ételeink: gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, halak (mérsékelten), gyógyteák és mártások, amelyek elősegítik az emésztést, a táplálék felszívódását és a bélmozgást.
  3. Az ételnek nagyon könnyűnek kell lennie: a beteg ember energiájának egy részét már betegségre „elpazarolta”, emésztése általában gyenge, tehát az ételnek könnyen emészthetőnek kell lennie.

Pácienseink fogyás céljából is jönnek hozzánk. Nem számoljuk a kalóriát, mert tudjuk, hogy a túlsúly anyagcserezavar. Ezért kidolgoztunk egy speciális étrendet, amely megkönnyíti és serkenti az anyagcserét, és ilyen módon az ember lefogy. Ez semmiképpen sem éhezés!

A klinikán adott adagok még a fogyókúrázók számára is elég nagyok (és valójában az összes betegünk súlya csökken). Ez lehetővé teszi, hogy elkerüljék a korábbi életmódhoz történő erőteljes átmenetet, és továbbra is be tudják tartani az egészséges táplálkozást.

Számos ismeretterjesztő projektet folytatunk a táplálkozással kapcsolatban: kulináris mesterkurzusokat, előadásokat tartunk az ayurvédikus konyha alapjairól, valamint kiadtunk egy recept könyvet.
A kezelési folyamat végén minden betegünknek ayurvédikus étrendet adunk, mellékelve az egészséges, semleges és káros élelmiszerek listáját.

A CALENDULA vegetáriánus étterem egyedülálló intézmény. Az európai és a keleti konyha ételeit adaptálják a táplálkozáshoz.

    • 40 ülőhely
    • nyitva tartás: 7:00-19:00 óra között
    • napi háromszori étkezés
    • szükség esetén 4. étkezés is biztosítható
    • reggeli – büfé
    • külön gyermek menü is választható
    • gyógyteák és gyümölcsitalok széles választéka egész nap
    • a menük az orvosok ajánlásainak figyelembevételével készülnek
      vegetáriánus ételek

Vegetáriánus konyha