Az édes íz erősíti a test szöveteit, csökkenti az éhséget, táplálja a testet és kényelmet teremt a testnek. A víz és a föld édes ízt eredményez, amely minden szénhidrátot, cukrot, zsírt és aminosavat tartalmaz. A legtöbb gabonafélék (rizs, hajdina, rozs, zab, árpa, köles), a méz, a cukor és a gyümölcs édes ízű. Az élet elsődleges eleme, a víz, édes ízű. A tej, valamint a belőle kapott krém és vaj édes ételek. Szinte minden termék valamilyen mértékben édes ízt tartalmaz. Ez a legelterjedtebb íz az életet támogató táplálkozási formák közül.

A savanyú íz elősegíti az emésztési folyamatot, valamint a bomlástermékek és hulladékok kiválasztását a testből. A savanyú íz a föld és a tűz elemeiből alakul ki. Az összes szerves sav savanyú ízűnek tekinthető. Számos gyümölcsöt (citrom, grépfrút, szőlő, szilva és eper) savasnak tekintenek, kissé édes utóízzel. Minden erjesztett élelmiszer, amely kovászolás útján vagy tartósítószerekkel készült (joghurtok, szójaszósz, savanyúságok) savanyúnak számolódik.

A csípős íz serkenti az étvágyat, támogatja a szervezet anyagcseréjét és a hormonális egyensúlyt. Ez az íz a levegő és a tűz elemeiből született. Fűszerek, például fokhagyma, hagyma, gyömbér, asafoetida, bors, retek és minden illóolaj csípősnek tekinthetők.

A sós íz megtisztítja a test szöveteit, rugalmasságot, hajlékonyságot és lágyságot kölcsönöz a testnek, valamint aktiválja az emésztést. A sós íz a vízből és a tűzből származik, és minden sóban és tengeri moszatban megtalálható. A legtöbb vizes zöldség (cukkini, uborka és paradicsom) magas sót tartalmaz.

A keserű íz vagy keserűség kis adagokban gyógyászati hatással rendelkezik, megtisztítja a méreganyagoktól a szervezetét, elősegíti a salak és a méreg eltávolítását, normalizálja az összes szerv aktivitását, tisztítja a májat és ellenőrzi a bőrbetegségeket. Ez az íz a levegőből és a légtérből származik. Az összes keserű ízű termékben megtalálható: fehérrépa, sáfrány, aloé, saláta és endívia, cikória, spenót, édeskömény és kurkuma.

A fanyar ízt kis adagokban kell fogyasztani, mert ez csökkenti a szekréciós aktivitást. Ezt az ízt a levegő és a föld elemei képezik. A tanninban gazdag ételek, például a tea, fanyar ízűek. A legtöbb hüvelyes, lencse, különféle káposzta és saláta édes és fanyar ízeket tartalmaz. Szinte minden gyógyszernek fanyar íze van.

Az egyes dosha tulajdonságai nagyban befolyásolják a testek típusát. Az a személy, amelyben a Vata dosha uralkodik, megmutatja Vata tulajdonságait, csakúgy, mint a Kapha típusa felismerhető a Kapha külső megnyilvánulásain keresztül, és a Pitga-típust azonnal kiszámítják Pitta jellegzetességei, amelyek számára egyedi. Az ősök minden egyes típushoz tulajdonságaikat rendelték.

A Dosha Vata olyan, mint a szél, száraz, hideg, könnyű, mobil, változó és durva. A Vata-t az éterikus térre és a levegőre jellemző fanyar, keserű és csípős íz jellemzi.

A Dosha Pitt olyan, mint a tűz, zsíros, forró, könnyű, intenzív, erősen illatos és folyékony. A Pitta savanyú, sós és csípős ízekből áll, amelyeket a tűztől örökölt.

A Dosha Kapha olyan, mint a víz, olajos, sűrű, hűvös, nehéz és egyenletes. Édes, savanyú és sós íze van – a föld és a víz íze.

Az Ayurvéda az egyensúly elvét követi, ezért étrendünkben csökkentenünk kell az olyan ételeket, amelyek a testünkhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Például, ha a Vata alkotmányú emberek száraz, hűtött, durva és keserű ételeket fogyasztanak, akkor a Vata dosha minden bizonnyal kikerül az egyensúlyból. Ha a Pitta alkotmányú emberek meleg, gazdagon izesített és fűszeres savanyú ételeket esznek, akkor a Pitta dosha drámaian növekszik. A Kapha alkotással rendelkező emberek természetesen nagyon álmosak és inertek lesznek, ha korlátlan mennyiségű édes, savanyú és sós ételeket eszik.

Ha egészségét szeretné fenntartani, akkor az ayurvedikus alapelveknek megfelelő élelmiszertermékek kiválasztásakor vegye figyelembe a következő szabályt: olyan ételeket egyen, amelyek energetikai tulajdonságai különböznek a fő energiatípusától.

Figyelem! Összeférhetetlen termékek:

  1. Tejtermékek és sók vagy sózott termékek.
  2. Tejtermékek és állati eredetű élelmiszerek (és különösen a halak).
  3. Gyümölcsök és egyéb ételek.
  4. Hideg és meleg ételek.
  5. Olvasztott ghee-olaj és a méz azonos arányban.
  6. Méz meleg ételekkel vagy italokkal.
  7. Lúgos élelmiszerek hosszú távú fogyasztása.

Étkezéskor kövesse az alábbi ayurvedikus szabályokat. Az étkezést kezdje szilárd ételekkel, lágy ételeket egyen az étkezés közepén, és folyékony ételeket az étkezés végén. Az ízeknek a következő sorrendben kell bekerülniük az emberi testbe: sóval és savakkal kell kezdeni, áthaladva a fűszeresekhez, majd keserű és fanyar ízekhez, és az étkezést édes ízzel kell befejezni.

Ne feledje, hogy ez csak egy mérföldkő, irányító csillag, vagy ha úgy tetszik, eszköz a fizikai egészség és a szellemi nagylelkűség fokozására. Az ayurvedikus tanítás lényege abban a tényben rejlik, hogy Önnek saját menüt kell készítenie, amely megfelel az egyéni alkotmány típusának. Az ayurvédikus ételek nem indiai konyha, hanem az abszolút egészség, a jólét egyetemes elve, amely bármilyen kulturális környezettel és bármilyen civilizációval összeegyeztethető.

Szóljon hozzá