Az Ayurvédában a ghee vaj az egyik legsajátosabb termék, amelyet mind a gyógyításban, mind a táplálkozásban használnak. Melegítő tulajdonsággal rendelkezik, mivel a Nap éltető energiáját tartalmazza, amelynek hiánya miatt betegségek alakulhatnak ki.

A ghee olvasztott vajból készül, az előállítás során a vizet és a szennyeződéseket elpárologtatják, a tejfehérjét és a szilárd tejrészecskéket kiszűrik. Ennek eredményeként a zsír szép aranyszínű marad, amelynek értéke egyedülálló.

A hőkezelésnek köszönhetően az olaj megszerzi a „jó koleszterin” tulajdonságait, segít a testnek a zsírban oldódó tápanyagok felszívásában. A ghee felerősíti a gyógynövények és a fűszerek jótékony tulajdonságait, krémekhez és kenőcsökhöz adják hozzá, has masszázshoz és speciális terápiákhoz használják (Netra Vasti).

A ghee vaj alapján összeállított gyógyhatású készítményeket gritamnak hívják.
A Grita legfeljebb 50 gyógynövényt tartalmazhat. Mivel a ghee képes behatolni a mély szövetekbe, a gyógynövényeket a célsejtekbe juttatják.
Ilyen vajat azok is használhatnak, akik allergiásak a tejfehérjékre, továbbá a vegánok is. Különösen ajánlott használata a terhes és a korosabb asszonyok számára.

Ha a ghee-t főzéshez (vaj és növényi olajok helyett) használják, az ételek lágy, finom és ugyanakkor gazdag ízt kapnak. Ezen túlmenően pozitív sajátossága még, hogy bár forráspontja magas, az ételek nem égnek oda.
Lényeges, hogy a ghee megfizethető termék, amelyet bárki használhat főzésnél.

1.recept: ghee készítése vízfürdőben
Forraljon vizet egy magas falú serpenyőben. Helyezzen rá egy zománcozott edényt 400 g vajjal (frissen sózott vajat vágja szeletekre) és a vízfürdőn 4-6 órán keresztül melegítse. Kanállal távolítsa el a habot a vaj felületéről, és öntse le az átlátszó ghee-t egy szűrőedényen vagy 4 rétegű gézzel borított szitán keresztül. Öntsön le annyi tiszta ghee-t, amennyit csak lehetséges az üledék zavarása nélkül.

Amikor az olaj kissé lehűlt, öntse azt a tárolóedénybe, majd amikor szoba hőmérsékletre lehűl, szorosan zárja le a fedelet. A maradék különféle ételekben is felhasználható, de ne feledjük legfeljebb 3 napig tárolható.

2.recept: ghee készítése tűzön
Vágja a vajat szeletekre és tegye egy vastag fenekű serpenyőbe. Melegítse közepes lángon, amíg megolvad. Ezután csökkentse minimumra a hőt és melegítse anélkül, hogy az edényt letakarná. A vaj akkor lesz kész, amikor aranyszínűvé és olyan átlátszóvá válik, hogy rajta keresztül az edény alja láthatóvá válik. Időnként távolítsa el a habot az olaj felületéről és ellenőrizze, hogy az nem ég.

3. recept: ghee készítése sütőben
Melegítse elő a sütőt 150 fokra. Vágjon 500 g vajat 100 g-mos szeletekre és tegye egy öntöttvas serpenyőbe. A vajat lassan melegítse és tisztítsa. Nem kell keverni, 1,5–2 órán belül borostyán színűvé válik. Felületén kemény vékony hab keletkezik, az alján világos aranyszínű üledékkel. (Minél több vajat használ, annál több időt vesz igénybe az olvadás.) Vegye ki a serpenyőt a sütőből, távolítsa el a habot, szűrje le az olajat valamilyen szűrőn vagy szitán, majd hagyja lehűlni. A ghee-t szorosan lezárva, hűvös helyen tartsa.

Még egyszer a ghee-vaj tulajdonságairól: serkenti az étel felszívódását és asszimilációját, kötőszövet kenőanyaga elősegíti a sejtek regenerálódását. A és E vitamint, nikotinsavat, valamint ásványi anyagokat )Na, K, Ca, P, Mg, Fe) tartalmaz. Nyugtató hatású Pitta és Vata esetében, míg a Kapha számára kis mennyiségben elfogadható.

Szóljon hozzá